Články

Na mši svaté 180 metrů pod zemí

Katedrála, to bývá mohutný chrám se špičatými věžemi, který je už zdaleka vidět. Katedrála v kolumbijském městě Zipaquirá však vidět není ani z dálky, ani když stojíte přímo u ní. Leží totiž 180 metrů pod zemí.

Abilia Segarra: „Nyní už mohu říci, že mám lepru“

Ačkoli bychom mohli propadnout dojmu, že lepra je již vyřešená, vymýcená a vyléčená nemoc, není to pravda. Účinná antibiotika známe od roku 1982 a za posledních, bez mála, čtyřicet let se nám podařilo vytěsnit lepru a s ní i lidi trpící touto nemocí až někam za okraj témat, která hýbou společností, stále tu jsou.

Sv. Damián de Veuster

Sv. Damián de Veuster

Damián de Veuster se narodil 3. ledna 1840 v sedlácké rodině ve vlámské vesnici Tremeloo. Pocházel z početné rodiny osmi dětí, on sám v pořadí narozených byl předposlední. Rodiče František a Anna Kateřina de Veuster se rozhodli mu dát jméno Josef. Zdá se, že Josef až do svých osmnácti let vůbec nepomýšlel na studium, na opuštění svého rodného statku, svých rodičů a své rodné země. Teprve velká lidová misie konaná ve farnostech v roce 1858 v něm vzbudila touhu nastoupit cestu jiného životního poslání.