10. ledna (Oslavy v Bhilaipahari)

10. ledna (Oslavy v Bhilaipahari)
10. ledna (Oslavy v Bhilaipahari)
Dvanáctý prosincový den roku 2013 jsem byl pozván na oslavu desetiletého výročí existence nemocnice v Bhilaipahari, kterou jsem si rozhodně nemohl nechat ujít. Adventní atmosféra tvořila dobrou kulisu pro bilancování toho, co se událo v uplynulém roce.

 

Jako první bylo na programu společné jednání rady nemocnice, jenž jsem měl rovněž příležitost navštívit. Tato rada se schází zhruba v půlročních intervalech a jsou v ní zastoupeni jak kněží, tak i laici včetně lékařských pracovníků. Po projednání všech bodů a přečtení zdravice od nás z České republiky, následovalo příjemné posezení, kde bylo možné neformálně promluvit se všemi členy, z nichž některé jsem potkal poprvé.
Po skončení jsme se přesunuli do sousední budovy, kde byla připravena kulturní část programu. Konkrétně se jednalo o vystoupení malých dětí ze sirotčince Bambino, kde všechny potěšily originální tance, zpěvy a říkanky. Slavnostní večeře proběhla za účasti mnoha hostů, včetně pana biskupa místní diecéze Felixe Toppa, členů rady nemocnice, sester i lékařů. Jídlo bylo podáváno jako raut a odráželo pestrost indické kuchyně: připraveno bylo tradiční biryani (rýžový pokrm pocházející z afghánské kuchyně), nudle (čínská kuchyně), ale i místní gastronomické speciality.

Pro mě osobně měla tato akce ještě jeden rozměr, protože se jednalo o mou derniéru v roli dobrovolníka. Proto mi ještě jednou dovolte všem lidem v Bhilaipahari říct: „Tož děkuju“.